Surprise!

Zoals eerder gezegd was ik de afgelopen anderhalve week welkom in alle klassen. Zo ook bij een jonge mannelijke docent in de upper basic. Hij gaf wel aan dat hij eindelijk vrij was en ook niet echt les gaf. Dat maakte mij alleen nog maar nieuwsgieriger, want ik zag een volledig gevulde klas met jongeren die zeer geanimeerd in gesprek waren. Komt bij ons weinig voor als ze vrij zijn, dus ik wilde graag meekijken.

Op het bord stond :class secretary dubbele punt, assistent class secretary, dubbele punt en een rijtje meisjes en jongens namen.

Terwijl ik naar achteren liep om een plekje te zoeken, nodigde de docent de klas uit om hun geschiedenis boek te pakken. Grote zucht door de hele klas. Dit was niet de bedoeling. Dat was duidelijk. De sfeer sloeg om van geanimeerd naar lichtelijk geïrriteerd en verveeld. De docent verblikte of verbloosde niet en begon zijn les over de geschiedenis van Gambia. Duidelijk een volledig doorwrocht onderwerp want de antwoorden op zijn vragen kwamen binnen een seconde vanuit de hele klas, saaaaaai.

Na 5 minuten veegde de docent de namenlijsten en eerder gemaakte aantekeningen weg en ik stak mijn vinger op. Leerlingen stootten elkaar aan en moesten giechelen. Iemand attendeerde de docent erop dat ik een vraag had.

Ik zei de docent dat ik het gevoel had dat ze 5 minuten geleden met iets heel anders bezig waren… ja dat klopte. Iets met class secretary? ja dat klopte. Waarop ik hem uitnodigde om dat weer op te pakken, want dat ik juist dat heel interessant vond. De klas slaakte een zucht van verlichting en sommigen juichten kort.

De verkiezing van de class secretary. Vier meisjes kwamen om de beurt naar voren en hielden een vlammend betoog, terwijl ze allen op hun beurt heen en weer ijsbeerden voor de klas. Blijkbaar de actieve houding van ‘campaining’. De betogen hadden weinig met henzelf of met hun visies te maken. Iemand droeg een gedicht voor en anderen hadden algemene verhalen over de environment, die goed uit het hoofd geleerd waren. Hetzelfde gold voor de jongens. De verkiezing verliep daarna door middel van handopsteking en was overduidelijk.

Aan het meisje naast mij vroeg ik wat de taak is van de class secretary en ik merkte dat het een beetje overeenkomt met een klassenvertegenwoordiger op onze middelbare school. 

In overleg met het departement hoofd even later hoorde ik dat het vooral een uitvoerende functie is. Een class secretary spreekt klasgenoten aan, die zich misdragen en de assistent helpt daarbij. Ook houden ze de tijd in de gaten en mogen ze een docent afkappen al hij te lang doorgaat. Of uit de lerarenkamer halen als hij er niet is, terwijl de les hoort te beginnen. 

Iedere klas in heel Gambia  vanaf grade 1 (groep 3) heeft een secretary en een assistent. En de verdeling is altijd een meisje als  secretary en een jongen als assistent.

Het systeem is er dus al. Komende jaren onderzoeken of we hen kunnen inzetten in het veranderingsproces en zij een klassenvergadering kunnen initiëren en leiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top