Jong geleerd, …

Het is alweer de laatste dag en mijn hoofd zit nog vol verhalen. Ik was dit keer ook vaak ‘s avonds te druk of te moe om nog te schrijven… Er gebeurd zoveel hier, zoveel indrukken.
Afgelopen zaterdag gaf Willemieke de training Early Childhood Development (ECD) aan de kleuterjuffen. Willemieke is een jonge leerkracht uit Nederland die sinds 7 maanden in Gambia woont. Ik ontmoette haar in oktober, als een mooi voorbeeld van de bijzondere ontmoetingen, die je hebt in dit land. Zij vertelde dat ze ECD trainingen door het hele land gaf voor regerings scholen en het plan werd geboren. Het tweede deel van mijn project is trainen van de nursery vanaf 2021-2022 maar deze kans kon ik niet laten lopen. Iets met ijzer en hitte,

Kortom, na live overleg en wat mailen pikte ik Willemieke afgelopen zaterdag op bij het anti-crime kruispunt. De namen van de kruispunten blijven hilarisch. Zij woont vlakbij de gevangenis, vandaar de naam.
Het is erg leuk om een ‘bekende’ rond te leiden op de school die zo langzamerhand ook wel een beetje als ‘mijn’ plek voelt. Op veel plaatsen ziet het er netjes uit, en de school overweldigend groot. Zoals altijd zijn alle lokalen op slot, dus we bekijken de kleuterklassen door de ramen en zij ziet hetzelfde als ik: heel veel tafeltjes en stoeltjes in verder een heel saai lokaal. Alle voorwaarden zijn aanwezig voor een saaie kopieer en opdreun les. Dat is altijd even een domper, wat ter plekke omgezet wordt in een uitdaging. In plaats van de training geven in het zojuist klaar gestoomde lokaal met tafeltjes en stoeltjes, nemen we allemaal plaats in het knutsellokaal op matten.
Vol power en enthousiasme vertelt Willemieke over de ontwikkeling van jonge kinderen en hun onderwijsbehoefte. Een paar juffen gaan er in mee en raken geïnspireerd.

Op het moment de opdracht gegeven wordt om minstens 3 voorwerpen te kiezen die je gebruikt om een les te presenteren, zijn deze geïnspireerde leerkrachten al snel op dreef. Anderen hebben iets meer begeleiding nodig bij de muur vol fisherpice spullen.
De opmerkzame lezer weet nog dat ik daar tijdens mijn eerste bezoek over schreef. Het lokaal vol spullen die kinderen in de hand gedrukt krijgen en waar verder weinig mee gebeurd. Nu pas word me duidelijk dat dat lokaal, de inhoud en de Gambiaanse begeleider die daar werkt, allemaal betaald worden door een Spaanse organisatie. en die organisatie wil dat er niets uit dat lokaal wordt meegenomen. Dus terwijl Willemieke doorgaat met haar training, bespreek ik de situatie met Essa, want de materialen moeten juist gebruikt worden in de klas, in de lessen en daar ook een poosje staan en liggen om verbindingen te kunnen leggen.
In oktober staat er een overleg met de Spaanse coördinator in mijn agenda, maar we mogen de inspiratie van deze training niet weg laten glippen, Gelukkig ziet directeur Essa dat ook in en hij gaat in overleg met de organisatie.

Tijdens de presentatie van de lessen is het aan de ene kant triest om te zien hoe fantasieloos je kleurig speelgoed in kunt zetten in een les. Maar ja, als je niet anders geleerd hebt in je eigen jeugd en opleiding kun je niet verwachten dat dat in 1 training veranderd. De leerkrachten opleidingen zijn nog zo van de oude Engelse stempel en veranderingen gaan langzaam. Tegelijkertijd kan iedereen enorm genieten van de leerkrachten, die het materiaal wel breed inzetten en vol enthousiasme hun les neerzetten. Druppeltjes olie die samen een vlek kunnen vormen. Het zaadje is geplant. In oktober ga ik zien hoeveel tafeltjes er uit de lokalen gegooid zijn en hoeveel speelgoed er in de klassen mag liggen.

Ondertussen doe ik bij deze een oproep voor puzzels.
Willemieke heeft aan de leerkrachten uitgelegd hoe belangrijke puzzelen is voor het brein. Helaas staan er slechts welgeteld 2 puzzels in de school. Dussssss
Heb je kinderpuzzels waar je gratis van af wil.
Kom maar op, ik stuur ze op naar Gambia

2 gedachten over “Jong geleerd, …”

  1. hein visser

    Prachtig!!! Heel herkenbaar, er lopen veel initiatieven door elkaar….. Ook zijn er op onderwijs gebied veel Duitse organisaties actief, met eigen mensen lokaal…
    Proef door alles heen alweer een gevoel van heimwee …….
    Snel terug, en genieten van wat je voor de medemens kunt betekenen……..
    Wel thuis…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top