Observatie groepsvergadering, een pareltje….

Ik kom net terug van een observatie van een groepsvergadering in een middenbouwgroep op een islamitische school. En wat een mooie vergadering was dat. Ontroerend. Vertel mij niet dat leerkrachten op leeftijd geen vernieuwingen aan kunnen, vertel mij niet dat kinderen uit een cultuur waar de democratie wat minder expliciet gepromoot wordt, niet kunnen omgaan met bugerschapskunde. Ik heb het gezien, gehoord en gevoeld vanmorgen: het hebben van idealen loont!

Sinds een aantal jaren mag ik het team van deze school begeleiden bij de implementatie van de Vreedzame School en nu in het traject groepsvergadering in het kader van burgerschap. In dit kader was ik dus vanmorgen te gast in de groep.
De vergadering had als onderwerp klassendienst, uitbreiding van de taken. Op het moment dat de leerkracht aangaf dat hij de groepsvergadering ging openen met een tingelbel riepen de kinderen al enthousiast ‘yes !’ Dat dat oprecht gemeend was bleek meteen.
Op zeer respectvolle en betrokken wijze werd er door de jonge kinderen geluisterd en gepraat. Er werden geen non-verbale afbrekers gegeven en iedereen had een evenredig deel. Kinderen die niet verstaanbaar spraken, kregen de ruimte om het rustig nog eens te vertellen, tot tweemaal toe. En dat terwijl iedereen stil luisterde.
De groep kwam tot een prachtig resultaat, op basis van een voorstel van een kind uit de groep: bij uitbreiding van de taken, kunnen we misschien ook het aantal kinderen in de klassendienst uitbreiden?

Tot slot de evaluatie van het proces waarbij kippenvel mij over de armen schoot. Wat er goed ging werd benoemd, maar ook het feit dat iemand had gezien dat een klasgenoot het echt vervelend vond dat de taken uitgebreid werden. Niet omdat de betreffende jongen dat zo gezegd had, maar dat had hij kunnen zien aan zijn gezicht. Een andere jongen merkte op dat het niet zo leuk was als we (niet ze, maar we!) gaan juichen na de stemming, want dat is niet fijn voor de 3 kinderen die het niet eens waren met het besluit.

Mij hoor je niet meer na zo’n evaluatie…. ik zit domweg te stralen bij deze oogst!!!!!
Complimenten voor dit team en deze kinderen.
Dank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top