Formal Friday

Ik weet nog goed hoe ik vorig jaar op een vrijdag op school aankwam in een soort van harembroek. Ik moest wel. Want ik had mijn jurk naar een kleermaker gebracht en deze was veel later klaar dan verwacht. Ik neem altijd weinig kleren mee, want veel Hollandse kleren zijn echt niet geschikt voor hier.

Toeristen lopen er hier vaak bloter bij dan ze in Zandvoort zouden doen. Maar aangezien veel Gambianen moslim zijn, is dat totaal niet gepast. Ik schaam me soms plaatsvervangend dood voor onze landgenoten op straat.

Zelf neem ik de 2 jurken mee die ik heb die over de knie zijn en die wissel ik af. Afijn, lang verhaal kort, ik had die dag even niks ander dan een harembroek, die ik de dag ervoor uit nood gekocht had voor €5,-

Een net t-shirt erop en ik kon gaan. 

Toch voelde het de hele dag niet goed. Iedereen deed er vriendelijk over, technisch gezien had ik geen onbedekte lichaamsdelen dus ook dat was prima. Echter……..

Vandaag kwam ik erachter dat er in Gambia een tegenhanger bestaat van de westerse casual Friday .

Waar in veel landen de vrijdag geldt als de dag waarop je aantrekt wat je lekker vindt zitten of leuk vindt is dat hier omgekeerd. 

Vrijdag is de belangrijkste gebedsdag. 

Dus iedereen komt in zijn of haar allerprachtigste outfit, ook wel onze zondagse kleren, Formal Friday. 

Op school hebben de kinderen gewoon hun uniformen aan, maar op straat zag ik de mooiste kleren. Van die kleine meisjes in prachtige kleurige jurkjes, jongetjes in de mooiste bloesjes. 

Ik was zo blij dat ik vandaag mijn keurige linnen lange jurk aan had. 

Ik maak die fout niet nog een keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top