Eerste vrouwelijke president in de dop

Op dinsdag heb een prachtig gesprek met de headgirl en headboy van de school. Twee jongeren die momenteel in grade 9 zitten. Zij zijn gekozen toen ze in grade 6 zaten, omdat ze vonden dat hun voorgangers met hun 6 jaar wel lang genoeg aan het bewind waren geweest. Ik heb in de ochtend een zeer inspirerend gesprek gehad met het management team en kan nu mooi de afspraken toetsen aan de ervaring van deze leerlingen.

Naast mij zit M een slim en snel meisje. Tegenover mij zit B een rustige bedachtzame jongen.

enthousiast vertellen ze hoe ze deze functie hebben gekregen door campaining en het uitdelen van snoepjes, beetje jammer. De liefde van de kiezer gaat door de maag.

Dat ze een verkiezingstoespraak hebben gehouden over environment en rekening houden met elkaar. En dat ze daarna beiden werden gekozen. Kinderen vanaf grade 3 mochten meestemmen.

Hun taak is vergelijkbaar met die van de secretaires maar dan op schoolniveau. Zij spreken leerlingen, en ook leerkrachten aan wanneer zij zich niet goed gedragen, etc. Ook zijn zij de spreekbuis naar het MT wanneer de leerlingen vinden dat zij toch eigenlijk wel een keer op schoolreis zouden mogen.

Meisje M maakte ik in de science klas mee, toen zij de docent er op attendeerde dat zij het gevoel dat hij iets nog eens op een andere manier moest uitleggen, omdat zij zag dat leerlingen het niet begrepen. Ze praat bevlogen over de power en doelgerichtheid van meisjes en B knikt tegenover mij een beetje mee. Ook sexe gelijkheid lijkt al wel een beetje basis gevonden te hebben hier. Hoewel ze beiden erkennen dat in de lagere klassen jongens vaker gecomplimenteerd worden dan meisjes.

Op mijn vraag waar ze over 10 jaar zelf zijn….

Meisje M wordt dokter, jongen B een minister. 

Ik hoop voor Gambia dat zij hun wensen nog omwisselen. 

Ik denk dat ik de eerste vrouwelijke presidente vandaag al gesproken heb…..

Nagekomen bericht. Op mijn laatste dag word ik aangesproken door het department hoofd dat belaagd is door headgirl M over de schoolreis. Opnieuw heeft zij hem uitgelegd dat het geen schoolreis moet zijn voor fun. M is ervan overtuigd dat het voor hun landelijk examen goed is wanneer zij een aantal historische plaatsen hebben gezien en gevoeld….

Wat ik zou kunnen betekenen? Tja, daar gaan we dus.

Ik leg de vraag terug. Ik stel voor dat de klas, samen een voorstel schrijft met daarbij een begroting. dat dat dus een samenwerkingsopdracht is en dat ik dan mijn best zal doen om ergens geld vandaan te peuteren….

Ik waarschuw dat het handig is om dat niet te lang te laten wachten, want de examens zijn in april en anders lukt het niet meer. Ik verlaat de school met de verwachting dat i ergens in de komende maanden een voorstel zal krijgen. 

De Gambiaanse werkelijkheid is anders. Headgirl M heeft door middel van verkiezing een taskforce opgesteld. En met die taskforce van 10 leerlingen alles uitgezocht. Vrijdagmorgen komt er al een mail binnen: projectvoorstel voor de excursies! 

Klasse. Nu is het mijn beurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top