De zakdoek als levensvraag

In de februari vakantie zijn we even op en neer gereden naar Barcelona, wat overigens een zeer mooie reis was naar een super mooie stad, maar dat terzijde.

Als je zo kilometers lang naast elkaar in de auto zit komen er belangrijke issues naar boven, zoals blijkt.

Op de ochtend van vertrek uit ons laatste motel vroeg ik mijn man om de kamersleutel. Hij trok deze uit zijn broekzak met daaraan bungelend een (schone!) zakdoek. En precies dat vormde de start van deze levensvraag.

Eenmaal in de auto vroeg ik hem wat hij toch zoal doet met zo’n zakdoek. Ik zal jullie de details besparen, maar het bleek wel dat een zakdoek echt een multi-purpose item is. Reden te meer om je af te vragen waarom alleen mannen zo’n ding dagelijks bij zich dragen en wij vrouwen niet. Ik mag dit zeggen, want onderzoek in de afgelopen weken heeft aangetoond dat wij vrouwen deze stoffen exemplaren niet bij ons dragen.

Afijn, wetende dat mannen dus doorgaans zo’n ding bij zich dragen vroeg ik mij opeens als moeder van een grote zoon af of ik niet in gebreke ben gebleven. Ik heb mijn zoon namelijk nog nooit zo’n stoffen zakdoek mee gegeven. Dus, hoe kom je er als man dan toe om ooit te starten met deze hygiënische en in voorkomende gevallen hoffelijke gewoonte?

Mijn man vertelt mij dat het zijn moeder was die hem op middelbare schoolleeftijd zijn eerste zakdoek meegaf met de woorden: “jongen, die moet je meenemen en dagelijks verversen, dat komt altijd van pas”.

Mijn onderzoekje heeft zich uitgebreid in twitter kringen en daar meldde een moeder mij dat zij haar zoon al vanaf zijn vierde jaar dagelijks een zakdoek mee geeft. Dan niet zo’n grote donkergrijs geruite, maar zo’n gezellige kinderzakdoek.

Voor mij wordt het dus zaak om dit gemis richting mijn zoon op korte termijn recht te zetten. Ik vertrek zo meteen naar de Hema om er zeven (voor ieder dag één, ik begin meteen goed) te kopen. Want ik heb toch echt het gevoel dat ik de enige ben die dit nog niet gedaan heeft.

Rest mij nog de vraag wat ik dan voor mijn dochter moet doen? Waar is de tijd gebleven dat vrouwen die zakdoek uit hun bh trokken zoals mijn oma altijd deed? Of begint die periode pas vanaf haar vijftigste bij de eerste opvlieger? En mag ik er dan van uit gaan dat zij dat op die leeftijd zelf regelt, of moet ik voor haar ook nu al een stapeltje kopen?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top