Cleaning day

Er was een heel concreet plan voor de korte termijn voortgekomen uit een overleg tussen staf en studentcouncil begin februari. De verschillende klassenvertegenwoordigers stoorden zich aan de zooi op het plein en in de (buitenlucht) gangen en wilden daar iets aan doen.
Gezamenlijk werd besloten een cleaningday te organiseren.
Onder de vorige president was het iedere eerste zaterdag van de maand een nationale cleainingday. Een dag waarop alle handel en zelfs al het verkeer stil lag. Niemand mocht de weg op, want iedereen werd geacht zijn omgeving schoon te maken en op te ruimen. Briljant plan.
Ervaringsdeskundigen vertelden echter dat de eerste zaterdag van de maand beter bekend stond als uitslaap dag.
Dus ik was benieuwd hoe het op school zou gaan.
Het tijdstip was prima, 12 uur, dus aan het einde van de ochtendshift en het begin van de middagshift. De leerlingen gaan iedere dag in twee shifts naar school om de faciliteiten zo goed mogelijk te benutten, dus je zit ofwel in de morning ofwel in de afternoon shift.

Vanaf de eerste verdieping had ik prima zicht op ….. voetballende jongens, kletsende, hangende meisjes en een headgirl die zichzelf frustreerde door kinderen in beweging te smeken om te komen cleanen. Geen andere klassenvertegenwoordiger te zien, althans niet actief. Mariama stond er vrij alleen voor.

Ik was na alle supergave vergaderingen deze week, bijna bang dat ik na dit jaar niks meer te doen had hier. Maar gelukkig is het in the Gambia net als thuis. Enthousiaste plannen en verhalen, maar de uitvoering heeft nog wat aandacht nodig.
Wie voelt zich verantwoordelijk? In hoeverre is het plan gedeeld met de klas? Wat vinden ze van de uitkomst?

Er werd overigens uiteindelijk best wel wat opgeruimd hoor. Er belandde best veel vuilnis in een oerhollandse kliko. Er werd geveegd met kleine roedes, naast dat ze gebruikt werden voor gevechten. En in sommige delen van de gang werd ook water gemengd met al het stof wat een glibberige modderboel opleverde.
Maar het was vandaag ook een ongelijke strijd.
Het is de vierde dag op rij dat er harde wind staat.
Dus iedereen loopt met stof tussen de tanden, in haren en dus ook echt overal.
Das best lastig voor een cleaning day.
Letterlijk cleanen tegen de wind in.

1 gedachte over “Cleaning day”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top