Poligamy

Op weg naar school sprak ik een islamitische taxi-chauffeur. Onderwerp was polygamie. Hij legt me uit dat er wereldwijd meer vrouwen dan mannen zijn, dus het is goed dat de Koran polygamie promoot. Op die manier hoeven er geen vrouwen alleen te blijven want dat is wel het ergste wat je kan overkomen.

We bespreken het vanuit een vrouwen standpunt en ik betrek op hemzelf. Hij is gelukkig getrouwd en heeft 3 kinderen. Hoe zou hij een tweede vrouw introduceren? Natuurlijk zou hij overleggen met zijn vrouw. En als ze bezwaar heeft? Dan heeft het nog wat meer tijd nodig. En wat als ze het dan nog niet wil? dat gebeurt niet, ok….

Een paar uur later zit ik in de klas en het gaat over populatiegroei in Gambia. De docent legt uit dat wanneer een man meerdere vrouwen heeft, die man in dezelfde tijd bij meerdere vrouwen een kind kan verwekken wat de populatie sneller zal doen toenemen. Polygamie als oorzaak van de sterke populatiegroei.

De docent vertelt dat hij ooit gehoord heeft, dat in Kenya ook polyandrie bestaat. Dat is toch wel heeeel raar. Een vrouw met meerdere mannen. Iemand merkt op dat er dan wel minder kinderen komen, en daar heeft docent niet van terug.Maar in the Gambia kan dat niet want dat staat de Koran niet toe en de bijbel ook niet.

De docent doet even een snel rondje, wie zou er wel meerdere vrouwen willen of deel uit willen maken van een polyamoureus huwelijk. Veel moslimmeisje voelen daar wel voor. Alle christen meisjes echt niet. Ook veel jongens zijn reëel genoeg om te benoemen dat het onderhouden van meerdere vouwen en daardoor nog meer kinderen wel heel veel geld vraagt.

Mooi onderwerp voor een inhoudelijke discussie, maar op dit moment stopt het helaas.

Ik loop naar de kliniek voor de lunch. Lisa staat te koken.  Ze heeft zich vandaag opgemaakt, en ziet er nog mooier uit dan ooit. Een Nederlandse vrijwilliger benoemt dat haar man blij mag zijn met zo’n mooie vrouw.

Lachend vertelt ze dat haar man inderdaad heel gelukkig is, want hij heeft er zelfs twee. En voor de derde keer vandaag ontspint zich een discussie over polygamie. Een concept wat voor ons, Nederlanders, onbegrijpelijk is. Op het moment dat iemand oppert dat zij wel een tweede man voor Lisa zal zoeken, lacht de laatste besmuikt. 

Alweer een onderwerp waarin de werelden, nog, ver uit elkaar liggen.

2 gedachten over “Poligamy”

  1. Ver uit elkaar en hoe mooi zou het zijn als een ieder daar zonder oordeel mee om zou kunnen gaan? Met elkaar in gesprek zonder dat je er iets van hoeft te vinden en wel nieuwsgierig mag zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top