Subliem plan

Vanmorgen had ik in mijn zonovergoten kinderpraktijk een inspirerend gesprek met een 10-jarige jongen. Het ging op de meeste vlakken in zijn leven eigenlijk best heel goed met hem.  Hij heeft alleen veel last van de overgang van weekend naar de maandag.

Hij vertelde dat het weekend altijd zo superfijn voelde omdat je dan de vrijheid hebt om te doen wat je wil. En dan… is het maandagmorgen. Dat gevoel begint al bij het wakker worden en neemt alleen maar toe bij het ontbijt voor de dagelijkse fietstocht.

Gelukkig heeft hij voor die fietstocht zelf  nu een betere route gevonden waardoor het sippe gevoel van afscheid nemen van het weekend en de huiselijke sfeer al een beetje wegebt onderweg.

Neemt niet weg dat deze jongen al op jonge leeftijd bezig is met … de monday morning blues.

Een heel herkenbaar fenomeen.

Samen hebben we gefilosofeerd over het verschil van gevoel op de maandagmorgen of de vrijdagmiddag. En gezocht naar oplossingen die de maandagmorgen draaglijker maken. En samen bedachten we dat het eigenlijk helemaal niet klopt.

Op het moment dat heel Nederland geen zin heeft om het weekend uit te komen beginnen we de week met zware en saaie klussen, want  “dan heb je dat maar vast gehad” en “dan is de concentratie het beste”.

Aan het einde van de school/werkweek, op het moment dat je je vrolijk voelt omdat het bijna weekend is, dan mag je leuke dingen doen.

Ik herken dat inderdaad op heel veel scholen. En hij en ik hebben bedacht dat wij samen aan iedereen gaan vertellen dat dat eigenlijk de week op z’n kop is.

Wat doe je als je je sip voelt? Juist leuke dingen om je op te vrolijken.

Dus wat is de beste remedie tegen de monday morning blues??? Leuke dingen doen!

Is er iets op tegen om de week te beginnen met iets zó leuks dat alle kinderen van Nederland verlangend op de fiets zitten om op school te mogen zijn??

NEE! Dat is zelfs een heel erg goed plan.

 

Lieve juffen en meesters van Nederland. Maak het (school) leven leuker en begin de maandagmorgen standaard met een nóg leukere activiteit dan waar je de vrijdag mee afsloot.

 

Heel veel plezier!

 

PS. Ik hoor de eerste kniesoor al in mijn hoofd: moet het leven dan alleen maar leuk zijn? Ja, wie zegt er van niet???

3 gedachten over “Subliem plan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top